Wie zijn wij?Wij zijn de drie Powerchair Hockeyteams van GIDOS (een sportclub voor mensen met een beperking), en willen u graag onze sport voorstellen.

Powerchair Hockey is een teamsport voor spelers die een elektrische rolstoel nodig hebben om te sporten. Het is de enige sport die mensen met een fysieke beperking toelaat om aan 15 km/u door een sportzaal te scheuren. We spelen met 5 spelers per team op een veld van 16 op 26 meter. Het doel? Scoren in een goal van 250 cm breed en 20 cm hoog!

Teamwork

Doordat niet iedere speler evenveel kracht heeft, moeten we nog meer samenwerken dan in andere teamsporten. We gaan zeer strategisch te werk om onze kwaliteiten zo goed mogelijk te kunnen uitspelen tegenover onze tegenstander.

Spelers die kracht genoeg hebben om een stick vast te houden, spelen met een floorball stick. Anderen spelen met een stick die aan hun rolstoel vastzit, een T-stick.

Ook wij werken met aanvallers en verdedigers: de spelers met een floorball stick scoren, de spelers met een T-stick verdedigen. De doelman is verplicht om met een T-stick te spelen. Hij mag zich vrij bewegen op het veld, maar offert zichzelf op om in het doel te staan.

De uitrusting

We spelen in rolstoelen die speciaal zijn gemaakt voor deze sport: superlicht, zeer wendbaar, veel power en voldoende voorzien van bescherming. Het is geen contactsport, maar onze rolstoelen krijgen het zwaar te verduren.

Passie

Onze teams gaan er volop tegenaan. Het is een teamsport waar je op elkaar moet vertrouwen en inzicht een vereiste is. We zijn echte doorzetters. We loodsen elkaar door zware wedstrijden en hebben een hechte band. Dankzij de snelheden, tactiek en het teamwork, is het ook een leuke sport om naar te kijken. Supporters gaan helemaal op in de sport.Competitie

Powerchair Hockey bestaat sinds 1987 in België. Wij waren de eerste club met een Powerchair Hockeyploeg in België en hadden ook de eerste ploeg die deelnam aan de Nederlandse competitie.

Vandaag hebben we bij GIDOS drie Powerchair Hockeyteams, die allemaal meedoen aan de Belgische competitie. Omdat die competitie nogal klein is, speelt ons eerste team ook mee op het hoogste niveau van de Nederlandse competitie, de Hoofdklasse.

Gidos Devils, ons derde team, is een echte kweekvijver voor jong talent. Onze beste spelers hebben in deze ploeg leren hockeyen. Onze Devils spelen namelijk in de 3de klasse in België, dat is de laagste klasse. Perfect dus om de sport te leren kennen.

Gidos Dragons, ons tweede team, speelt in de Super-League in de Belgische competitie. Dit is de ideale ploeg om te proeven van Powerchair Hockey op een hoger niveau, met de optie om door te stoten naar de eerste ploeg.

Bij de Gidos Screamers, ons eerste team, spelen de echte competitiebeesten. Ons gemixte team van zeer ervaren anciens en jong talent is al negen jaar op rij kampioen van België. We zijn het enige Belgische team ooit met zo veel kampioenschappen in totaal én op een rij. In Nederland spelen we in de Hoofdklasse (de hoogste klasse), waar we spelen tegen de beste spelers van de wereld.

Onze Screamers nemen af en toe ook deel aan een internationaal clubtornooi (Nederland, Zürich, …) om tegen de allerbesten van Europa te spelen en tegelijk de teamspirit te versterken.

Financiële steun

Aan onze motivatie zal het niet liggen, maar helaas hebben we financiële steun nodig om onze spelers deze kansen te blijven geven.

Ieder seizoen speelt de derde ploeg drie competitiedagen in Gentbrugge. De tweede en eerste ploeg spelen vier competitiedagen op verschillende locaties in Vlaanderen. Daar komen dan nog zeven competitiedagen in Nederland bij voor de eerste ploeg. Voor al deze verplaatsingen gebruiken we een aangepaste bus van Dienstencentrum GID(t)S. Dit brengt een behoorlijk kostenplaatje met zich mee.

Veel spelers hebben de financiële middelen niet om een sportrolstoel aan te kopen, die maar liefst 15000 euro kost. Daarom heeft onze club GIDOS zelf enkele sportrolstoelen aangeschaft door de jaren heen.

Er is echter een tekort aan sportrolstoelen en de rolstoelen die we hebben zijn oud en versleten, tot wel 13 jaar oud: sommige spelers moeten stoelen delen en dat zorgt voor overbelasting van die stoelen op trainingen en zeker op competitiedagen. Af en toe zijn er ook kosten aan deze sportrolstoelen, die snel oplopen. Een nieuwe motor kost al snel 1200 euro en je hebt er twee nodig om te kunnen rijden.

We doen uiteraard ook zelf ons best om zelf geld in te zamelen, om de kosten voor onze club houdbaar te houden. Zo organiseren we tweejaarlijks een internationaal Powerchair Hockeytornooi genaamd The Flanders Cup, waar allerlei clubs uit Europa aan deelnemen. Ook verkochten we in 2017 paaseitjes (in 2019 doen we het opnieuw) om de aankoop van een nieuwe sportrolstoel mogelijk te helpen maken. De kosten blijven echter hoog en we kunnen alle hulp gebruiken, hoe klein ook.

Leer ons kennen

Meer informatie over onze sportclub vindt u op www.gidos.be. We hebben ook een Facebookpagina www.facebook.com/GIDOSScreamers, waar u op de hoogte wordt gehouden van al onze verwezenlijkingen binnen de competitie aan de hand van uitslagen, verslagen en foto’s.

Wij zouden u graag onze sport voorstellen, want onbekend maakt onbemind en de hoge dosis adrenaline valt niet te missen! Daarom willen wij u graag vrijblijvend uitnodigen om een training bij te wonen en zo onze sport te ontdekken. Wij trainen elke maandagavond en woensdagavond (uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen) in de sporthal van het Secundair Onderwijs Dominiek Savio te Gits.
We hopen u te mogen ontmoeten. Aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren, we beantwoorden graag al uw vragen.