Gidos Screamers haalt verrassend 3 punten in de Hoofdklasse ondanks twee nederlagen

20 april reisden we af naar Amsterdam voor de voorlaatste competitiedag in de Hoofdklasse. Daar moesten we spelen tegen landskampioen GP Bulls en E-Team Emmen, een zware opgave voor ons team op een warme dag.

Zoals je ondertussen al weet, hebben we wel elke competitiedag een probleem te verwerken. Het is gewoon de vraag wat er zich zal voordoen en of we het zullen kunnen oplossen. Ditmaal hadden we twee afwezigen, maar het echte probleem bood zich aan bij het inladen. De sleutels waren vermist en ook een sportrolstoel stond nog in een ander gebouw. Na heel wat gestress konden we dan toch vertrekken. Gelukkig hadden we net genoeg marge voorzien en was er niet te veel vertraging onderweg, waardoor we nét op tijd aankwamen in Amsterdam om tegen GP Bulls te spelen.

Organiserende club Kampong had er een speciale dag van gemaakt om het 20-jarige bestaan van de rolstoelhockeyafdeling binnen de club te vieren. Voor de gelegenheid had Kampong een sportcomplex met maar liefst 3 sporthallen gehuurd. Er was een competitiedag voor meerdere klassen H-Hockey en Powerchair Hockey. Een drukte van jewelste zou je denken, maar alles was mooi gebalanceerd en we ondervonden niet meer hinder dan anders. De organisatie was dik in orde op deze warme dag. Proficiat aan Kampong!


Het was moeilijk beginnen tegen GP Bulls na al enkele weken niet meer te kunnen trainen wegens de paasvakantie en andere omstandigheden, maar toch deden we het best goed, en dan vooral in de verdediging. Hoewel de Bulls duidelijk controle hadden en meermaals scoorden, ging het allemaal niet vlot genoeg voor hen en was de frustratie merkbaar. Dat was voor ons een goede motivatie en een bevestiging dat we het goed deden. In de eerste helft scoorde GP Bulls na 4 minuten voor het eerst. Het tweede doelpunt volgde snel, maar Fuxin kon op de counter mooi afwerken en de 2-1 scoren voor ons. Onze aanval was helaas écht niet goed. We hadden amper balbezit en pasten onzuiver of schoten te snel op doel. Dat zag je ook aan de score. GP Bulls hield controle en mepte nog 4 doelpunten achter onze doellijn in de eerste helft.

In de tweede helft gingen de Bulls verder op hun elan, maar bij een 9-1 tussenstand besloten ze dat het welletjes was geweest. Er werd gewisseld naar een fysiek zwakkere opstelling. De Bulls waren in hun verdediging even dreigend, maar we konden hen wel iets beter de baas. De Bulls scoorden hun laatste (eigenlijk ongeldig) doelpunt en daarna werd het stil aan ons doel. Onze verdediging werkte veel beter en Tom kon zelfs nog counteren en ons 2deen laatste doelpunt binnen knallen. Eindstand 10-2.


Na één wedstrijd pauze stond onze volgende tegenstander, E-Team Emmen, al klaar om de strijd met ons aan te gaan. Realistisch gezien zou dit normaal gezien ook een verlies worden, maar we zouden ons vel duur verkopen. Fuxin mocht voor de gelegenheid de nieuwe Nederlandse sportrolstoel Warrior uittesten van Scout Mobility via Commandeur. Deze stoel presteert even goed als de Turbo Twist Sport 3, maar is minder breed en hoekig en dus beter om overal tussen te slalommen. Dat verschil merkte je snel, de stoel zat Fuxin als gegoten. Onze verdediging ging goed en we zorgden zelfs voor het eerste doelpunt! Vijf minuten ver in de wedstrijd scoorde E-Team. De kansen gingen constant heen en weer. Gilles scoorde bijna op de counter, maar het was E-Team Emmen die eerst scoorde. We deden alles om doelpunten te voorkomen en in het heetst van de strijd sneuvelde Fuxin’s stick. Kort voor het einde van de 1stehelft werd het nog 3-1, maar in de tweede helft scoorde Fuxin al snel de 3-2. E-Team scoorde weer, Fuxin antwoordde met een derde doelpunt. Helaas scoorde E-Team opnieuw en konden wij, ondanks verschillende kansen, niet meer scoren. E-Team knalde echter op enkele minuten tijd een heleboel doelpunten binnen. Onze verdediging werd opnieuw wat beter, maar het kalf was allang verdronken. Met een eindstand van 10-3 haalde E-Team een ruime zege binnen.


Tenminste, dat dachten we. De competitieleiding had op het wedstrijdformulier gemerkt dat E-Team met te veel punten gespeeld had. In Nederland spelen we nu namelijk ook met een puntensysteem, dat houdt in dat elke speler op basis van zijn/haar fysieke mogelijkheden punten toegewezen krijgt van 0,5 tot 4,5. Met vijf spelers mag je maximum 12 punten op het veld staan hebben. Waarschijnlijk heeft E-Team ergens een vergissing gemaakt en per ongeluk met meer dan 12 punten gespeeld. Aangezien dit verboden is, werd ons verlies omgedraaid naar een 0-5 winst! We hebben de punten niet echt ‘verdiend’, maar ze tellen wel. E-Team vecht deze beslissing echter wel nog aan.

Jammer genoeg voor ons had E-Team daarvoor tegen Push gespeeld en daar ook die fout gemaakt, waardoor Push ook reglementair met 0-5 won. In ons onderling gevecht met Push tegen de degradatie maakt het dus uiteindelijk niets uit. E-Team staat nu plots wel met evenveel punten als Push en wij onderaan. Een bizarre gebeurtenis die vooral op E-Team een invloed heeft. Gelukkig voor E-Team hebben ze een gunstiger doelpuntensaldo waar nog zo’n 58 doelpunten marge op zit.


Wij blijven, dankzij ons doelpuntensaldo, nog steeds boven Push staan. Het scheelt wel maar vijf doelpunten, dus volgende competitiedag moeten we ofwel punten vergaren, ofwel het qua doelpunten beter blijven doen dan Push. Anders dreigt, na jaren in de Hoofdklasse, een degradatie.

Hedwige Van Steen, 15 mei 2019