Net geen punten op eerste competitiedag in de Hoofdklasse

13 oktober speelden we de eerste competitiedag in de Hoofdklasse in Schiedam. Met de Pont E1 en GP Bulls E1 als tegenstanders hadden we lastige wedstrijden voor de boeg, zeker nu ook Nederland het puntensysteem ingevoerd heeft.

Onderweg naar Schiedam wisten we niet wat te verwachten van deze eerste competitiedag. Voor het eerst gebruikt ook Nederland het puntensysteem. Dat betekent dat elke speler een score van 0,5 tot 4,5 krijgt toegewezen, afhankelijk van diens kracht. Elk team vormt met maximaal 5 spelers een maximale score van 12 punten. Leuk is dat Nederland nog steeds spelers toelaat die “Not Eligible” (niet speelgerechtigd) zijn en die daardoor niet mogen deelnemen aan EK’s/WK’s. Deze spelers krijgen in Nederland 4,5 punten, maar ook “Eligible” (speelgerechtigde) spelers kunnen 4,5 punten krijgen.

De invoering van dit systeem beïnvloedt alle teams enorm in hun opstelling. Daardoor spelen teams met andere spelers en passen ze ook hun tactieken aan. Bij ons is dat niet anders. Aangezien al onze handstickspelers hoog scoren, kunnen we niet meer met drie handstickspelers tegelijk spelen. Met een aanspeelbare man minder is het dus zoeken naar de beste tactiek.


Onze eerste wedstrijd tegen landskampioen GP Bulls E1 was al meteen de ultieme test. De Bulls waren voorbereid en konden wel drie handstickspelers inzetten. Ze pasten met minder kracht, maar waren even gevaarlijk. Helaas slikten we al snel een eerste doelpunt, dat perfect in de hoek geplaatst werd. We creëerden wel kansen, maar konden door stroef samenspel weinig schieten op doel. Fuxin kreeg op een gegeven moment wel een mooie kans waarbij hij, achternagezeten door het hele team van de Bulls, alleen op de keeper afreed, maar helaas zonder resultaat. Vooral de Bulls kregen nog meerdere kansen, pas op het einde van de eerste helft scoorden ze nog tweemaal.

In de tweede helft was het balbezit beter verdeeld. Na veel proberen konden we eindelijk scoren. Björn vond Gilles, die de bal mooi binnentikte: 4-1. Door een foutje in ons teamwork maakte GP Bulls daar helaas meteen 5-1 van. We creëerden snel erna een gouden kans, maar Gilles kon net niet aan de bal en kon het tweede doelpunt niet scoren. Het geluk stond niet aan onze kant, want bij de volgende kans vloog de bal net over het doel van de Bulls. Enkele minuten voor het einde slikten we nog een laatste tegendoelpunt, wat de eindstand op 6-1 gebracht. Een moeilijke wedstrijd waar meer in zat.


Na de wedstrijd hebben we ons hoofd leeggemaakt en in groep de verjaardag gevierd van Matthias. Onze topscheids vierde zijn 28steverjaardag en trakteerde met een uitgebreid aanbod aan taarten. Het was een gezellig samenzijn met het hele team.

We moesten natuurlijk nog een tweede wedstrijd spelen en met een goed gevulde maag begonnen we niet veel later tegen de Pont E1. Ook dit team stelde drie handstickspelers op, maar kon minder goed passen naar de derde handstickspeler. Dat zorgde dus ook voor een heel andere wedstrijd.

De sterkte van de Pont is afwachtend opbouwen. Balbezit is winst, en dat beseffen zij heel goed. Hun doeltreffende tactiek was nu dus niet anders, en we hadden geduld. Bijna scoorde de Pont de openingstreffer. We zagen onze kans en na een strijd om de bal kon Björn een actie maken. De keeper stopte de bal, maar kon de tweede poging niet tegenhouden: 0-1! De Pont had een grote tegenvaller toen de stoel van de keeper het begaf, en er geen reservespeler kon invallen. Daardoor speelden we verder tegen 4 tegenstanders. Een kans die we hadden moeten grijpen. Niemand durfde zomaar uit eigen initiatief afwijken van de tactiek, en daardoor wachtten we te lang. Na lang zoeken, slikten we een tegendoelpunt. Het liep bijna fout toen een speler van de Pont over Bryan’s stick reed, maar als bij wonder herstelde de rolstoel zich net op tijd en belandde hij terug op zijn vier wieltjes. Doordat we in de verdediging bleven afwachten, kwam de Pont zelfs op voorsprong met 2-1. Gelukkig vonden we eindelijk het gaatje en scoorde Björn de gelijkmaker.


De tweede helft speelde de Pont opnieuw met z’n vijven. Een kleine onoplettendheid bracht de Pont opnieuw op voorsprong, we kwamen zelfs twee doelpunten op achterstand. Gelukkig maakte Gilles de 3-4, na een mooie pass van Björn. We kregen nog kansen, maar konden niet meer scoren. De Pont bleef rustig en was tevreden met een doelpunt voorsprong. De wedstrijd werd afgefloten en we voelden allemaal hetzelfde: net niet. Jammer.

Helaas hebben we deze eerste competitiedag geen punten kunnen scoren, maar het was een moeilijk begin met het puntensysteem en twee moeilijke tegenstanders. We hebben onze fouten goed geanalyseerd en hopen op de volgende competitiedag punten te kunnen halen. 10 november spelen we in Eindhoven tegen Upward E1, Push E1 en E-Team Emmen E1. We moeten tegen minstens één tegenstander winnen om geen risico te lopen op degradatie, maar hopen op meer dan 3 punten.

Hedwige Van Steen, 17 november 2018