Afwezigheid Björn was een goede leerschool voor debutant Brent

Zaterdag 17 december werd de derde competitiedag in de Nederlandse Hoofdklasse afgewerkt. De wedstrijden werden gespeeld in Eindhoven. We moesten 3 keer het veld op om vervolgens Upward E1, E-team Emmen 1 en GP Bulls E1 te bekampen. Het plan was om minstens 1 wedstrijd te winnen maar door de onverwachte afwezigheid van Björn moesten we proberen de schade zoveel mogelijk te beperken. De uitgekiende tactiek mocht dan ook de prullenmand in.

Onze eerste wedstrijd stond om 12 uur op het programma, daarin namen we het op tegen Upward E1. We begonnen de wedstrijd met Bryan en Brent in de verdediging, Hedwige en Fuxin moesten proberen wat druk te zetten op de man in balbezit. Deze tactiek werkte echter niet waardoor we in een mum van tijd al op een onoverbrugbare achterstand van 5-0 stonden. Ongeveer na 10 minuten vroeg de trainer een time-out aan om de veldbezetting aan te passen. Hedwige kwam de defensie versterken waardoor we in balverlies met 3 man plus de keeper het doel konden afschermen. Ook Fuxin en Brent wisselden van positie. Fuxin kwam nu centraal in de verdediging te staan en Brent ging nu als enige druk zetten. Dit bracht niet meteen zoden aan de dijk waardoor we de rust leken in te gaan met een 10-0 achterstand. Maar vlak voor rust konden we tot onze eigen verbazing toch een doelpunt maken. Fuxin zette een tegenaanval in en schakelde met 1 pass de laatste verdediger uit waarna Brent bij zijn debuut de bal mooi binnen prikte. De eer was in deze wedstrijd dus al gered. In de tweede helft zaten we beter in de wedstrijd. We gingen in deze nieuwe formatie steeds beter samen spelen. In de verdediging konden we meer ballen onderscheppen en ook in aanvallend opzicht konden we iets meer dreigen. We kregen maar 6 doelpunten extra binnen in de tweede helft. Ook konden we nog een tweede doelpuntje scoren. Na een mooie actie van Fuxin werkte Brent opnieuw prima af zoals een echte spits. We verloren deze wedstrijd dus met 16-2.

Om 14 uur namen we het op tegen E-team Emmen 1. Voor aanvang van deze speeldag stonden ze 1 puntje achter ons in de rangschikking. De vorige wedstrijden tussen ons werden iedere keer een spannende strijd. De laatste keer verloren we in een turbulent slot 2 punten. Het werd toen 9-9. Deze keer zou het veel moeilijker worden voor ons. We hadden al een andere tactiek uitgedokterd om deze tegenstander te verslaan maar doordat we niet in onze sterkste opstelling konden aantreden, probeerden we de schade te beperken en toch ook aanvallend enkele goede acties op te zetten. Na een vroege 2-0 achterstand konden we de aansluitingstreffer aantekenen. De hoop was echter van korte duur want de tegenstander liet ons niet helemaal terug in de wedstrijd komen en liepen weer wat verder uit. Maar we lieten ons hoofd niet hangen en probeerden toch in de aanval te gaan. Voor de rust konden we nog enkele keren scoren. 8-3 ruststand. In de tweede helft probeerde onze tegenstrever enkele nieuwe dingen uit en lieten om beurt een basisspeler rusten. Wij roken een kleine kans om toch iets meer aan te vallen. In een gelijk opgaande tweede wedstrijdhelft konden we de achterstand wat milderen met enkele mooie acties van Fuxin en Brent die de doelpunten netjes verdeelden. In deze wedstrijd scoorden ze elk 3 keer. De tegenstander schakelde opnieuw een versnelling hoger door hun beste speler terug het veld op te sturen. We incasseerden nog enkele doelpunten wat resulteerde in een 11-6 nederlaag.

In onze laatste wedstrijd van de dag namen we het om 16 uur op tegen  GP Bulls E1. We wisten dat deze wedstrijd tegen de regerende kampioen de zwaarste van de dag zou worden. In de eerste helft kwamen we bijna niet onder de hoge druk uit. Ze kwamen constant met 3 man druk zetten op de man in balbezit. De keeper moest dan ook meer dan gewoonlijk uit zijn doel komen om de tegenstanders op afstand te houden. Kansen creëren was met deze ploeg een onmogelijke zaak. Eens dat de andere ploeg de bal veroverd had, stonden ze razendsnel voor doel. Ze tikten ons van het kastje naar de muur en de score liep dan ook razendsnel op. We gingen rusten met een 9-0 achterstand. Na de rust gingen ze op hetzelfde elan door. Ze hadden maar 1 bedoeling en dat was ons helemaal afmaken. Toen Fuxin door een panne moest wisselen van rolstoel legden we het spel stil door de bal stil te leggen in het doelgebied. We kregen dus een doelbal in ons voordeel en toen de keeper na een technische time-out iets te lang talmde om uit te slaan, kreeg hij een groene kaart onder de neus geduwd. Zij kregen echter ten onrechte hiervoor een vrije bal. Ze toonden geen genade, terwijl Fuxin nog aan het wisselen was van rolstoel, speelden ze gewoon door en kregen we meteen nog een doelpunt binnen. Dit was duidelijk geen goed voorbeeld van sportiviteit. Toen was de belegering van ons doel echter voorbij want de Bulls gaven nu ook enkele reservespelers speelkansen. In de deze wedstrijd kwamen we niet tot scoren en verloren we dan ook met 14-0.

Voor het resultaat was de afwezigheid van Björn geen goede zaak. Als de speler die je team het meeste kwaliteit bij brengt ontbreekt heeft dat meestal nefaste gevolgen op dit niveau. Maar dit was wel een goede leerschool voor de debuterende Brent bij de Screamers. Hij heeft getoond dat hij zijn plaats waard is bij ons. Zijn grootste troef is zijn scorend vermogen. Hij scoorde bij zijn debuut op het hoogste niveau meteen 5 keer. Als iedereen aanwezig is wordt het strijden voor een basisplaats.

De foto's van deze wedstrijddag kan je hier bekijken.

Nu ligt de competitie voor 7 weken stil. Nu wordt er ook 3 weken niet meer getraind en op 11 januari beginnen we met de voorbereiding voor de 4de competitiedag in de Nederlandse Hoofdklasse die op 4 februari plaatsvindt in Ulvenhout.

22 december 2016, Mark Tansens