Een fel bestreden punt tegen kampioen GP Bulls en een nipte nederlaag tegen vice-kampioen De Pont E1

Zaterdag 5 november reisden we opnieuw naar het verre Stadskanaal (Noord-Nederland) voor de tweede competitiedag in de Nederlandse Hoofdklasse. De verre rit leek deze keer vlotter te gaan. Op het programma stonden tegenstanders De Pont E1 en GP Bulls, de vice-kampioen en kampioen van het vorige seizoen. Een zware dag dus.

We begonnen onze eerste wedstrijd om 14u met Björn, Bryan, Fuxin, Gilles en Mark. We kwamen traag op gang en voelden daar meteen de gevolgen van. Na amper twee minuten stond De Pont met 0-2 voor: dat was de wake-up call die we nodig hadden. Björn volgde een knappe blok van Bryan en wurmde zich tussen twee tegenstanders door. Op het allerlaatste moment paste hij naar Gilles, die zich had vrijgezet. In een poging om de pas te onderscheppen werkte tegenstander Kamal de bal per ongeluk in zijn eigen doel: 1-2. Daarna volgden een reeks van kansen die beide partijen niet konden benutten. De Pont slaagde erin de bal te veroveren en alleen op ons doel af te razen. Mark wachtte tot op het laatste moment en reed dan naar voren, maar de bal werd achter hem binnengeschoten. Dat was ook meteen het laatste doelpunt van de eerste helft.

We begonnen de tweede helft met Hedwige in de plaats van Bryan. De Pont paste rond en vond niet meteen een gat. Bij een mislukte pas greep Björn zijn kans. Hij reed alleen af op de keeper en schoot op het allerlaatste moment voor hem. Ons tweede doelpunt was een feit. Niet veel later slikten we een owngoal. Bij een pas voor ons doel raakte de bal Hedwiges wiel, waardoor deze in het doel werd getikt: 2-4. Ademruimte kregen we niet. Bij een balverlies reden we in elkaars weg. Kamal schoot de bal vanop een grote afstand perfect achter Mark’s wielen en scoorde zo het vijfde doelpunt voor De Pont. Fuxin verraste daarna de tegenstander met een even harde knaller. Hij nam zijn tijd en vond een klein gaatje achter de keeper: 3-5.

Helaas liet het volgende tegendoelpunt niet lang op zich wachten. Sjoerd van de Pont zette zich vrij en werd niet op tijd opgevangen door ons. Hij kreeg de bal en sloeg deze keihard binnen. We gaven niet op en werkten een knappe aanval af. Björn volgde Hedwiges blok, reed achter De Pont’s doel en scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd. Er stonden nog ongeveer acht minuten op de klok, maar veel gebeurde er niet meer. De Pont hield de bal bij en paste rond, maar vond geen gaten. Dat hoefde ook helemaal niet, dus was er voor hen geen druk. Na een time-out zetten we meer druk op de bal. We creëerden veel kansen en misten het doel steeds nipt, maar dat maakte niets uit. Het zijn uiteindelijk de doelpunten die tellen. We verloren de wedstrijd met 4-6.

We kregen een uurtje de tijd om even bij te komen, voor we er weer invlogen tegen kampioen GP Bulls. Ook hier begonnen we met dezelfde opstelling. We zagen onze kans groot, zeker toen bleek dat de Bulls een belangrijke speler misten.

De wedstrijd ging in een hoog tempo van start. We kregen meteen onze eerste kans. Helaas bleef Gilles’ stick haperen, waardoor hij de gepaste bal van Björn net niet kon binnentikken. GP Bulls kreeg dan weer te veel ruimte aan ons doelgebied en tikte de 1-0 binnen. Na heel wat botsingen en afwachten schoot Björn een ogenschijnlijk onmogelijk doelpunt binnen. De bal vloog tussen twee handstickspelers door en belandde voor de keeper in doel. Even later slikte Fuxin zijn eerste groene kaart na een botsing met een tegenstander. Bij een volgende botsing volgde zijn tweede groene kaart, waardoor hij twee minuten van het veld moest. Met een speler minder bezweken we onder de hoge druk van GP Bulls en slikten we een tweede doelpunt. Fuxin mocht hierdoor het veld terug op. Na een lange tijd zoeken, vonden we eindelijk een opening. Björn paste naar Gilles en hij tikte binnen. We gingen de rust in met 2-2.

We besloten de tweede helft te beginnen met dezelfde opstelling. We verhoogden wel de druk op de tegenstander. Niet veel later kreeg ook Gilles een groene kaart. Na vele botsingen scoorde Björn het derde en vierde doelpunt. GP Bulls scoorde meteen daarna de 3-4. Naarmate de klok verder tikte in ons voordeel, werd de tegenstander steeds zenuwachtiger. Ze gingen dan ook zeer diep jagen op de bal. Toen Björn ook het vijfde doelpunt voor ons scoorde, geraakten de gemoederen verhit.

GP Bulls kwam dichterbij en scoorde de 4-5. Daarna volgde een zenuwslopende fase. Een speler van GP Bulls kreeg de bal aan ons doelgebied en schoot keihard op de bal. Mark hield de bal nog net buiten ons net, maar de bal rolde terug in handen van de tegenstander. Daarop volgde een ware worsteling om de bal, waarbij Björn zachtjes naar achteren reed tegen een blokker en waarna de tegenstander letterlijk begon te slaan op onze sticks. Toch was het Björn die in fout was volgens de scheidsrechter, hoewel zijn botsing geen enkele invloed had op het spel. We kregen een penalty tegen, waaruit de 5-5 volgde. In de minuut die er ons nog restte gingen we vol voor de bal, maar het eindsignaal maakte een einde aan deze strijd. We waren enorm ontgoocheld dat alweer een wedstrijd in ons nadeel beslist werd door een scheidsrechter.

Hoewel we naar huis keerden met 1 punt, waren we tevreden over het geleverde spel. Het samenspel blijft groeien en we vinden steeds weer manieren om het de tegenstander zeer moeilijk te maken. Er is ongetwijfeld nog veel groeipotentieel voor dit seizoen, en dat zullen we benutten ook. We staan momenteel op een vierde plaats in het klassement, maar kunnen dit nog steeds inhalen.

Hier kan je de foto's bekijken van deze speeldag vorige zaterdag.

De volgende competitiedag in de Hoofdklasse vindt plaats in Eindhoven op 17 december. Daar spelen we maar liefst drie wedstrijden. Onze tegenstanders zijn Upward E1, E-Team Emmen en GP Bulls. Voor het zo ver is komen we nog tweemaal in actie in de Belgische competitie. Op 19 november en 10 december werken we in totaal 5 wedstrijden af. Het doel? De negende landstitel op rij op onze naam schrijven!

Onze collega’s van Somival gaven zaterdag forfait in de Overgangsklasse door het overlijden van hun speler en vriend Jules Cuvelier. We willen ons oprechte medeleven betuigen aan zijn familie, vrienden en ploeggenoten. We wensen iedereen die Jules gekend heeft veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

12 november 2016, Hedwige Van Steen