Een mooi begin van het seizoen, met aandachtspunten voor de toekomst

Op zaterdag 8 oktober ging onze Nederlandse competitie van start in Stadskanaal (Noord-Nederland). De eerste competitiedag van het seizoen was al meteen de verste: de heenreis duurde maar liefst vier en een half uur! Er stonden twee wedstrijden op het programma die we absoluut niet mochten verliezen. Onze tegenstanders waren Push E1 en E-Team Emmen E1.

We vertrokken in Gits om 8u. Omwille van de afstand kozen we ervoor om deze keer met twee bestelwagens te rijden in de plaats van met de bus. Zo konden we heel wat tijd uitsparen. De eerste competitiedag van het seizoen is altijd weer wennen. Ook nu was dat niet anders: Kampong degradeerde uit de Hoofdklasse en Push (vroeger bekend als BISO’65) kwam in hun plaats. Er waren ook een heleboel spelers die een Turbo Twist Sport 3 hadden aangeschaft, deze stoel is iets sneller dan de Turbo Twist Sport 2. Ten slotte waren er ook enkele nieuwe regels. Eén van die nieuwe regels hield in dat de T-stick nog maar maximaal 30cm lang mocht zijn, in plaats van 35cm. Deze nieuwe lengte is al jaren de regel internationaal en in de Belgische competitie. De nieuwe regels werden die dag voor het eerst toegepast. Dat zorgde voor enkele vertragingen, waardoor de wedstrijden pas een half uur later konden gespeeld worden.

We kozen ervoor om met drie handstickspelers te spelen op het veld. Zo konden we meer passen en hadden we meer kracht. Bryan blokte, Mark stond in doel. Hedwige stond klaar om in te vallen in de tweede helft. We begonnen de wedstrijd met balbezit. Push koos ervoor om met één man te jagen en met drie aan doel te staan. Deze tactiek weerhield er ons niet van om veel te passen en openingen te maken. Het was al snel duidelijk dat we de bovenhand hadden in deze wedstrijd. Mits voldoende focus zou dat niet veranderen. Push vertrouwde op het blokwerk van de blokkers. Vooral in het begin van de wedstrijd konden ze ons uitblokken en achter het doel rijden. Daar werden ze dan wel afgestopt. Ze hielden de bal, maar kregen geen kansen om te schieten. In de derde minuut zag Björn een kans om de bal af te pakken. Hij raasde op het doel af en kruiste de bal prachtig in de linkerhoek: 1-0. Push wisselde daarna een verdediger voor een aanvaller, om extra mankracht te hebben op het veld. Dat betekende meteen ook een verandering van tactiek: ze gingen plots met twee jagen. Dat hield ons niet tegen om nog twee extra doelpunten te maken. Daarna zorgde Björn voor een waar spektakel. Hij veroverde de bal, speelde het hele team van Push uit en scoorde vervolgens voor een aanvaller en achter de keeper. De actie verstomde iedereen: 4-0. Gilles mocht het volgende doelpunt op zijn naam schrijven. Ons team werkte goed samen. Ook Mark stond scherp. De weinige kansen die Push kreeg, stopte hij iedere keer weer. Björn en Gilles zorgden elk nog voor een doelpunt. We gingen de rust in met een prachtige 7-0.

In de tweede helft werd Bryan gewisseld voor Hedwige. Ook de tegenstander voerde een wissel uit. Het was al snel duidelijk dat de tegenstander een nieuwe tactiek had: Björn uit het spel houden met een aanvaller. Ze speelden plots ook defensiever. Scoren werd daardoor moeilijker, maar niet onmogelijk. Fuxin en Björn scoorden allebei nog eens. Een speler van Push vond een klein gaatje in onze verdediging en nam zijn kans. Een stuiterende – maar niet te hoge – bal ging ons net binnen. Het eerste doelpunt voor Push. Björns antwoord daarop volgde amper een halve minuut later. De stand was ondertussen al 10-1. Push probeerde nogmaals te schieten op ons doel, maar de bal werd afgestopt door een T-stick. Daaruit volgde een counter, waarbij het midden mooi werd vrijgemaakt. Björn zag de opening en scoorde: 11-1. Push creëerde meer kansen en schoot opnieuw op ons doel. Opnieuw werd de bal door Mark gestopt. De tegenstander heroverde echter de bal en scoorde een schijnbaar onmogelijk doelpunt van achter ons doel: 11-2. We werkten de wedstrijd in schoonheid af met een eindstand van 13-2.

Onze volgende wedstrijd was pas twee uur later. We besloten om allemaal in de cafétaria iets te drinken en te eten. De meesten aten frietjes. Het was zoals altijd gezellig.

Daarna was het weer tijd om te spelen. E-Team Emmen was een ploeg waar we normaal gezien altijd van wonnen, maar de laatste keer dat we ertegen speelden, verloren we. We stonden dus extra scherp en wisten dat we niet mochten verliezen. We begonnen opnieuw met Bryan als blokker en de drie handstickspelers Björn, Gilles en Fuxin. Mark stond trouw op post als keeper, Hedwige stond klaar om in te vallen. De wedstrijd begon opnieuw met balbezit voor ons. Zoals steeds koos de tegenstander ervoor om met drie aan het doel te staan en om met een man te jagen op de bal. Door slordig teamwork verloren we de bal al gauw. Daaruit vloeide al meteen de eerste kans voor E-Team Emmen. Gelukkig werd de bal mooi tegengehouden door Mark, waardoor Björn de kans kreeg om te counteren. Hij verraste de keeper en scoorde het eerste doelpunt van de wedstrijd. De 1-0 bleef niet lang staan op het scorebord. De tegenstander zette een slimme aanval in en verraste ons. Het viel op dat onze verdediging niet goed was. E-Team creëerde de ene na de andere kans. Steeds weer moest iemand het schot stoppen. Mark leek wel een schietschijf. We waren wel efficiënter dan E-Team. We kregen minder kansen, maar het scorebord ging constant gelijk op. In de eerste helft was het verschil nooit groter dan één doelpunt. We gingen de rust in met een 4-4 gelijkstand. Omdat het een nek-aan-nekrace was, werd er besloten om verder te gaan met deze opstelling en om geen wissel door te voeren.

In de tweede helft creëerden opnieuw beide teams kansen. Bryan stopte een schot, waarop Fuxin de bal meenam en samen met Björn op het doel van de tegenstander afstormde. Door twee verdedigers bij Björn zag hij zich genoodzaakt om het schot zelf te nemen. De bal raakte met een enorme snelheid de T-stick van de keeper, waardoor deze over de stick in het doel vloog. De scheidsrechter zag dit echter niet en zag dus enkel de bal terug in het doelgebied rollen. Ons doelpunt telde onterecht niet. E-Team maakte gebruik van de verwarring die daaruit ontstond bij ons team en schoot op ons doel. Gelukkig werd de bal nog op tijd tegengehouden door Gilles. Een volgende aanval van ons had wel effect en Gilles scoorde het vijfde doelpunt voor ons. Door balverlies aan ons eigen doel kon een tegenstander plots helemaal alleen achter ons doel rijden en daar proberen te scoren. Mark dreigde die hoek niet te halen, dus gaf hij vol gas en raakte daardoor ook die tegenstander. Een noodzakelijke fout met een penalty als gevolg. Nu was het erop of eronder. Helaas schoot de tegenstander de bal voor Mark binnen.

Enkele minuten voor tijd stond het 9-8 in ons voordeel. Björn waagde zijn kans om daar 10-8 van te maken. Er stonden maar twee verdedigers bij het doel. Hij besloot tussen hen te kruipen, maar net op dat moment draaide een verdediger naar binnen, waardoor Björn hem raakte. Hier maakte de scheidsrechter de foute beslissing om de fout aan Björn te geven en hem hiervoor tegelijk een groene kaart te geven. Nog geen minuut later reed Björn opnieuw op het doel van E-Team af, langs de boarding. Links van hem reed een tegenstander en Fuxin. Doordat Fuxin te veel naar rechts draaide, raakte hij de tegenstander, die vervolgens Björn raakte. Het spel werd stilgelegd en hier werd een zeer vreemde beslissing gemaakt. Björn kreeg de schuld en kreeg ook een tweede groene kaart, wat er een gele kaart van maakte. Hierdoor moest hij twee minuten van de kant. Er heerste veel ongeloof bij ons op dat moment, maar toch vochten we gedurende die twee minuten volop voor de bal. We konden zelf counteren! De bal werd wel gestopt door de keeper. Opnieuw veroverden we de bal en opnieuw raasden we op dat doel af. Ook Mark hielp mee. Met één speler te kort werd het natuurlijk onvermijdelijk dat ze zouden scoren. Toen een aanvaller voor ons doel dreigde te scoren, moest Fuxin wel ingrijpen en een penaltyfout maken. Tijdens deze penalty stond Mark opnieuw oog in oog met dezelfde aanvaller. Deze koos op het allerlaatste moment om de bal deze keer achter hem te schieten, en scoorde zo het laatste doelpunt van de wedstrijd: 9-9. Björn mocht terug op het veld en we probeerden nog te scoren in de laatste seconden, maar het eindsignaal weerklonk.

Het was een vermoeiende competitiedag waar nog net dat ietsje meer in zat, maar we kunnen tevreden terugkijken. We weten waar onze fouten liggen en gaan aan de slag om deze weg te werken. Met 4 punten staan we momenteel tweede in de rangschikking. Op 5 november reizen we opnieuw af naar het verre Stadskanaal. Dan zullen we het opnemen tegen De Pont E1 en GP Bulls E1, de landskampioen van vorig jaar.

Bekijk hier al onze foto's van de eerste competitiedag in de Nederlandse Hoofdklasse.

20 oktober 2016, Hedwige Van Steen